Pitanje:
Koja od ove dvije knjige o završnim igrama?
ndbd
2016-07-04 21:07:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Početnik sam (otprilike 1400) koji želim poboljšati svoju tehniku ​​endgamea. Koju biste od ovih knjiga preporučili kao prikladnu za moju snagu i zašto?

  • 100 završnih igara koje morate znati po Isusu de la Villa
  • Silmanovom cjelovitom tečaju završne igre: od početnika to Master od Jeremyja Silmana

Moram reći da mi se općenito uopće ne sviđa Silmanov stil pisanja i metode (tj. preispitajte svoj šah), ali opet, ovo su završne igre - a time i druga tema.

Ne sviđaju mi ​​se Silmanov stil pisanja i metode više od vas. Njegova knjiga o endgameu, čije rano izdanje posjedujem, bolja je od njegove poznatije knjige o midgameu; ali još nikada nisam pronašao nijednu knjigu endgamea koja mi se svidjela, uključujući Silmanovu. Nepoznat s Villom, rekao bih da biste mogli probati Villu, ukoliko je Silman alternativa. Silmanova knjiga ipak nije beskorisna: bolja je od ničega.
kad dobijete oko 2000 ocjena, preporučujem priručnik za završne igre Dvoreckog.
@CognisMantis Mislim da ima dovoljno vremena dok ne stignem 2000. Ako ga ikad stignem :-)
Neka knjiga je bolja od nijedne knjige. Obje su knjige bolje od jedne od njih. Basic Chess Endings by Fine klasik je koji pokriva sve. Pročitajte nakon te dvije.
Pet odgovori:
Jimmy360
2016-07-04 21:41:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Budući da imate 1400 godina, Silmanova knjiga je pravi put. Njegova knjiga dat će vam solidne temelje endgamea koji su vam potrebni. Tek nakon što pročitate njegovu knjigu do "Endgames for Class A", možete dobiti drugu knjigu.

jaxter
2016-09-14 22:10:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Knjiga Isusa de la Villa dolazi preko preporuke trenera (ruskog IM-a) kojem sam se obratila u vezi s ovim pitanjem. Osvježavajuće je usmjereno na to da vaše vrijeme učenja bude što produktivnije (u smislu odlučujućih rezultata igre).

Moja vlastita procjena Silmanovog materijala je da, iako ima bogat poučan sadržaj, nalazim stil izlaganja (cinično, povremeno ponižavanje igrača) neprivlačno. Ponekad mu također nedostaje usredotočenosti.

Slažem se da opsežnija djela poput Priručnika za završne igre Dvoreckog i Averbakh-ovih Šahovskih završetaka: Osnovno znanje treba ostaviti dok ne postanete barem 2000 ELO. Također bih preporučio da ih koristite štedljivo; neke su teme previše tajne da bi bile korisne (poput K + R + f-pion + h-pion vs K + R ili K + B + N vs K ). Ali do tog vremena mogli ste tek dobiti Fundamental Chess Endings od Müllera i Lamprechta i bili biste postavljeni za život.

Ako još niste obavili kupnju, pozvao bih vas na detaljnije trebate razmotriti Početak: Pawn Endgames, Starting Out: Minor Piece Endgames i Starting Out: Rook Endgames by Everyman Publishing. Sve su dostupne u izdanju Kindle na Amazonu po cijeni od oko 10 USD. Korištene meke kopije također imaju vrlo povoljne cijene. Vjerujem da je knjiga Rook još uvijek u izdanju, ali čini se da Everyman više ne prodaje druge dvije.

Ako se želite ograničiti na samo jednu knjigu, također bih vas savjetovao da provjerite izlazi osnovni šahovski završetak Jamesa Howella. Howell je šahovski trener koji je bio frustriran neprikladnošću dostupnih priručnika za završne igre za podučavanje ambicioznih turnirskih igrača. Njegova je knjiga čitljiva, koristi stvarne igre i naglašava strateške teme za svaku vrstu završne igre. Ugodno i učinkovito. Dostupna je (nažalost) samo po razumnoj cijeni kao knjiga Kindle na Amazonu (očito su korišteni primjerci zlatni rudnik).

sharcashmo
2016-07-05 16:55:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Više volim knjigu de la Ville . Ima vrlo praktičan pristup, ima pristupačno proširenje (100 završetaka, 200 stranica u španjolskoj verziji) i fokusira se na najčešće završetke i na njihovo razumijevanje, a ne na učenje napamet linija / položaja.

I mislite da je prikladan za početnike 1400, iako vam neki završeci topova mogu biti preteški. Pretpostavljam da znate kako napraviti vrlo osnovne mat (K + Q nasuprot K ili K + R nasuprot K).

Priyome
2016-07-05 22:50:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja bih išao s de la Villom. Imam oboje, a knjiga de la Ville izravnija je i primjenjiva na ono što biste vidjeli u igri.

NikhilGaur
2016-07-05 23:05:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možda biste trebali ići na Sveobuhvatne šahovske završnice Jurija Averbahha. Smatram da je bolji od ove dvije.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...