Pitanje:
Bio sam u igri, ali nisam mogao pobijediti. Što je pošlo po zlu?
coronavirus stinks
2020-03-23 17:04:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Izgubio sam ovu igru ​​i ne tražim računalnu analizu, ali kakav bih pristup trebao poduzeti umjesto toga? Igra se nastavila 1. Rxd4 Rb7 2. Rxc4 dxc4 3. a4 b4 4. Bd4 Rd7 5. Bb6 c3 6. Rb1 Rd5 7. Kf2 c2 8. Rc1 b3 i ja sam izgubio.

  [ FEN "6k1 / r4pp1 / 4p3 / pp1pP2p / 2rn1P2 / 4B2P / PR4P1 / 3R2K1 w - - 0 1"] 1. Rxd4 Rb7 2. Rxc4 dxc4 3. a4 b4 4. Bd4 Rd7 5. Bb6 c3 6. Rb1 Rd5 7. Kf2 c2 8. Rc1 b3  
3.a4 izgledao je kao velika pogreška.
Volio bih da mogu pronaći igru, ali postojala je internetska meta meta gdje Carlsen (?) Oduzima svoju kraljicu kako bi imao dva povezana pasa u srednjoj igri i samo ih maršira kako bi pokazao silu povezanih prolaznika.
četiri odgovori:
lolololol ol
2020-03-23 17:37:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Deblokirali ste protivničkog prolaznog pijuna sa 2. Rxc4 je ono što je pošlo po zlu iz pragmatične perspektive.

Uspjeli ste. Jedini način na koji crni osvajaju ovu poziciju je promicanjem pijuna tako da više ne dižete figuru (npr. Guranje te većine pijuna sa 2 prema 1).

To se lako može zaustaviti sljedećim pristupom:

  1. Držite svog točka tamo gdje je. Radi izvrstan posao blokirajući prosljeđenog pijuna. U idealnom slučaju želite da vitez blokira pješaka, ali toranj može i to učiniti.
  2. Donesite svoj posljednji komad (tj. Kralja) na dvor kraljice kako biste bili sigurni da ti pijuni nikamo neće ići . Ne bi trebali jer već imate dva topa, biskupa i pijuna.

Pokušajte slijediti gornji savjet igrajući ga protiv komp.

Ako svoj točak zadržite na b datoteci, kako biste mogli dovesti K da vam pomogne ako crni stavi svoj rook na d datoteku?
"U idealnom slučaju želite da vitez blokira pješaka" - zašto?
@PedroA Nekoliko razloga, ali najvažniji je da vitez ne gubi pokretljivost prilikom blokade u usporedbi s drugim komadima.
@lololololol Hvala, to ima smisla!
@PedroA Također je jako korisno što automatski napada bilo kojeg pijuna koji pokušava zaštititi blokiranog pijuna.
Grade 'Eh' Bacon
2020-03-23 20:22:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedno osnovno pravilo endgame-a koje bi ovdje moglo pomoći jest da 2 povezana prođena pijuna na 6. rangu vrijede otprilike koliko top, a 2 povezana dodana pijuna na 7. rangu pobijedila su topa. Igrajući 3.4, dopustili ste prolazak crnog b pijuna i povezali se s već prođenim crnim pijunom. Ovo je katastrofalno - u osnovi ste dali protivniku materijal koji vrijedi ako ga želite tako gledati.

Abc pešačka skupina koju crni imaju na početku je njihova glavna prednost - igrajte defenzivno pomičući svog kralja i biskupa na poziciju da pomognu vašem topu u obrani od tog naguravanja, i trebali biste biti na dobrom mjestu. Crni u osnovi nema drugih mogućnosti napredovanja bez puno posla, pa biste trebali imati vremena za čišćenje crnih pijuna prije nego što se pojavi druga prijetnja.

Ukratko, OP nije bio ni za jedan komad. Imao je biskupa za dva pijuna.
@CarstenS Da, ovo je dobar primjer kada jednostavno brojanje komada nije točno.
PhishMaster
2020-03-23 17:10:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Budući da ne tražite računalnu analizu, rekao bih da bih samo gledajući nju poveo s biskupom jer bi bila dobro postavljena na d4 i dobila tempo. Zatim je kralja pomaknuo bliže d3. To bi učinilo sve kontra igre crnaca bezopasnima.

Pokušao bih izbjeći razmjenu na c4 ako je ikako moguće, ali čak i ako ne, s kraljem na d3, dxc4 + Kc3 stvarno bi zaustavili b4 na dugo vremena od tada što biste gurali izgubili biste novostvoreni pion c4.

a4 je definitivno bila velika pogreška što je crncu dao dva prolaznika. Ako tamo već nije izgubljen, vjerojatno je već bio barem jednak ... pa izbjegavajte a4 osim ako postoji vrlo dobar razlog jer protivniku ne želite dati prolaze pijune koji su toliko podržani.

causaSui
2020-03-26 03:43:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao što su drugi spomenuli, a4 ?? daje prednost bijelih. Vjerojatno ćete morati vratiti figuru da zaustavite prolaze pijune nakon ovog poteza.

Predložit ću drugačiji alternativni pristup nego što su drugi predložili. Mislim da je 1. Rxd4 Rb7 2. Rxc4 dxc4 u redu. Ključni potez sada je 3. Rc2 .

Crni ne može igrati 3. ... b4 zbog 4. Rxc4. Ako pokušaju podržati pješaka s 3. ... Rc7, to naleti na 4. Bb7. White ima jasan plan centraliziranja kralja i razbijanja većine crnaca, a teško je sugerirati kako to može spriječiti crnac: s bijelim topom na c2, a4 je sada potpuno razuman.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...