Pitanje:
Možemo li u početnoj fazi utvrditi je li jedan potez bolji od drugog gledajući postotak dobitka?
Zuriel
2019-02-23 05:26:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nakon 1.c4 Nf6 2. Nc3 g6, odigrano je na tisuće igara sa sljedeća dva bijela poteza: 3.g3 i 3.e4. Čini se da je postotak pobjeda sugerirao da je 3.e4 očito bolji od 3.g3, iako je zanimljivo da se više igara igra nakon 3.g3 nego 3.e4.

  [fen ""] 1.c4 Nf6 2. Nc3 g6  

enter image description here

Dakle, moje pitanje glasi: može li se zaključiti da je 3.e4 bolji od 3.g3 na temelju postotka pobjede?

Slično tome, na poziciji u kojoj je odigrano tisuće igara, ako se kaže nakon Move Postotak pobjede bijelih znatno je veći nego nakon poteza B (recimo za 5%), a istodobno je postotak dobitka crne boje znatno niži, je li dovoljno zaključiti da je potez A bolji od poteza B?

Postotak dobitka samo je jedan koristan pokazatelj.
šest odgovori:
Brandon_J
2019-02-26 01:32:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Precizan odgovor u velikoj mjeri ovisi o bazi podataka, a odgovor još uvijek nikad nije da.

Ako baza podataka uključuje igrače ispod 2500ish ILI uključuje blitz ili brze vremenske kontrole, NE pokušavajte se oslanjati na ovi postoci. Vjerojatno su odigrani neprecizni potezi i možda su "premješteni na vrh" mogućih poteza.

Možete se osloniti na postotke za glavne linije s visoko ocijenjenim igračima i dugim igrama, ali svejedno je malo rizično.

Preporučio bih da umjesto toga pogledate ustaljene knjige / web stranice o otvaranju teorija, kao i Stockfish.

Inertial Ignorance
2019-02-23 06:07:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne, ove dobitne postotke treba uzeti s rezervom, pogotovo već za potez 3. Postoci u velikoj mjeri ovise o vrsti igrača koji idu na određene linije. Na primjer, ako češće neiskusni igrači favoriziraju 3.e4, u većini 3.e4 igara bit će neiskusni igrač koji igra bijelu.

Postotci su jednostavno jedan od mnogih pokazatelja snage poteza. Općenito bi trebali obratiti više pažnje na broj igara koje potez ima, jer vam to govori je li to glavna linija ili ne.

Broj igara ponekad može zavarati, npr. ako prijašnja glavna linija (puno igara) varijacije bude opovrgnuta novitetom (puno manji broj igara; tako da nema još velikog utjecaja na postotke * * *).
Istina, ali to je vrlo rijetko.
Ako "više od 3.e4 igara ima neiskusnog igrača koji igra Bijelu", kako mogu pobijediti u 48% i izgubiti samo 24%?
@Kostya_I Ljudi imaju tendenciju glumiti druge oko svoje razine.
Arlen
2020-02-07 01:41:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

tl; dr Ne pouzdano, ne.

Svaka pojedina baza podataka pati od potpuno iste pogreške (između ostalih) pri izračunavanju postotka dobitka - pristranost koja se uvodi kada se linije pobijaju. Igrači, posebno današnji igrači, reagirat će mnogo brže na promjenu u procjeni nego što će to učiniti rezultati baze podataka. Kad se procjena linije promijeni, linije u koje igrači ulaze promijenit će se prije nego što db skupi dovoljno podataka da napravi veliku razliku u rezultatu.

Recimo da postoji varijacija koja tradicionalno favorizira bijelu. Kada pogledate dobitne postotke za to, vidjet ćete veliki bijeli plus (recimo da je 50 pobjeda, 80 remija i 10 poraza, za oko 64%). Sada GM otkriva novitet 6 u koji se u potpunosti preokreće ocjena. Riječ se širi i recimo da sljedeći rezultati pokazuju 1 pobjedu, 1 remi i 4 poraza za Bijele, u kojem trenutku Bijeli odlučuju prijeći na zelenije pašnjake.

Linija je loša za Bijele, jer te igre otkrio, zbog čega je White prestao to dopuštati. Ali u db-u ima više igara bez nove ideje nego s njom, tako da dobitni postotak i dalje pokazuje prednost za bijele dok ne putujete još 6 poteza niz stablo. Ista pozicija koja je prije bila 63%, sada pokazuje 62%, još uvijek jako dobra prednost prema Bijeloj, ali njezino trenutno stanje rezultata više je poput 25% za Bijele, vrlo malo katastrofalno.

Vi mogu pokušati min / maxing s dublje razine da to pokušaju riješiti ili možete kronološki ograničiti igre koje pretražujete, ali oba pristupa, istovremeno smanjujući taj učinak, uvest će vlastite pristranosti u podatke.

Dno crta je nikada ne vjerujte postotke dobitka od db-a. Korisni su kao jedan pokazatelj kvalitete varijacije, ali postoje i druga razmatranja koja ih mogu nadmašiti.

Nema stvarne korisnosti ni u traženju "objektivnog" najboljeg poteza, jer ste čovjek. Neke pozicije igrat ćete bolje od drugih jer vam se sviđaju i razumijete ih bolje od drugih. Tako ćete možda dobiti bolje rezultate igrajući objektivno lošiju alternativu. Nitko ne igra svaku poziciju s istom vještinom; to je cilj kojem vrhunski igrači teže, ali nitko ga ne postiže. Spassky je izgubio utakmicu iz 1966. godine s Petrosianom dijelom i zato što je pokušao biti taj univerzalni igrač, pokušao je u nekim igrama "nadmašiti Petrosian Petrosian". da se tako izrazim. Nije isprobao takav pristup 1969. godine, već se više koncentrirao na ono što je najbolje radio i pobijedio.

Jossie Calderon
2019-02-25 22:02:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim postotke otvaranja kad pregledam svoje igre - nikada prije.

Ponekad ću vidjeti da moj početni rezultat za mog protivnika iznosi 70% - nije dobro za mene, čak i ako sam pobijedio. Pa zašto sam onda pobijedio?

Nakon što sam pogledao zašto je to tako visoko za mog protivnika, vidim da je promašio dobar potez.

Ali i tada potez mora biti takav dobro, forsira - kao i, zapravo je zamka. Međutim, moj protivnik najčešće ostavlja samo prednost od 0,6 u njegovu korist. Mogu živjeti s tim.

George Eco
2019-02-27 02:05:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Odakle su uzeti vaši podaci? Što znate o stanovništvu? Da je statistika posljednjih 10 godina GM turnira širom svijeta, to bi bila dobra smjernica za dvije stvari:

  • Izbjegavajte potencijalni štetni potez, svi znaju kako se suprotstaviti.
  • Studij za novosti (potezi s kojima ćete biti utemeljeni u novoj teoriji otvaranja! ili!? i neće donijeti nikakav nedostatak dok se oni stabiliziraju ili stvaraju zanimljive pozicije.

Kakvu vrijednost imaju ti podaci ako su uzeti iz internetskih šahovskih igara? Pa budući da ELO ocjena u tom slučaju ima veće razlike i namjere, i timeout se razlikuju, jer to nije turnir u kojem dajete sve od sebe, već samo igrajte igru ​​na Internetu, te podatke trebali biste uzeti s velikom rezervom, kao što su vam već rekli. Podaci u ovom slučaju ne određuju ništa.

Na primjer, ako 5% populacija su magistri, dok ostalih 95% varira znatno niže, podaci ne znače ništa. S druge strane, ako je 100% populacije magistri, znali su što rade, pa možemo iznijeti preciznije pretpostavke.

Ako su podaci za internetske igre, dobivate ono što oni upravo kažu. U prosjeku biste više voljeli prelazak s druge na ONLINE igru.

edwina oliver
2020-02-06 22:31:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Korisni su vodič za početnike da odluči koji su bolji potezi koje treba razmotriti, a koji nisu vrijedni truda.

Oni su samo statistički rezultat mnogih igara i ne jamče ništa o trenutnoj igri ako odaberete taj potez.

Rezultati su iskrivljeni jer su vam potrebne izravne pobjede da biste osvojili turnir ne samo dobar postotak pobjeda. Igranje za pobjede rezultira i nekim gubicima.

Bilo bi bolje kada bi pokazali prosječni postotak bodova kao i brojeve izvlačenja poraza. I sortirajte ih pobjedničkim rezultatom za poštenu usporedbu s razvrstanim po prosječnom winlossdrawu; u odnosu na prikazano u OP-u koji koristi popularnost poteza za sortiranje zaslona.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...